Eliminace potravin – některé  potraviny mohou vyvolávat alergickou reakci a je třeba je ze stravy vyloučit. Při tom je třeba zajistit plnohodnotnost výživy

  • Dnes už se ví, že potraviny mají mnohem více vlastností než jen kalorie, obsah bílkovin, tuků, uhlovodanů a 46 esenciálních živin
  • V jednotlivých potravinách jsou navíc obsaženy ještě další látky (např. fytolátky), které mohou negativně, ale i pozitivně působit na funkce buněk, orgánů či celých systémů organismu (např. na hormonální systém)
  • Problém je, že tyto potraviny u různých jedinců nemusí působit stejně. Např. někteří lidé nemohou jíst mléčné výrobky, zatímco jiným mléčné výrobky nevadí, ale jsou třeba alergičtí na ořechy. Řada lidí o svých alergiích na některé potraviny ani neví
  • Za největší potenciální alergeny se považují především potraviny s obsahem lepku, mléčné výrobky, ořechy, sójové výrobky, kakao, čokoláda, káva, citrusy, brambory, rajčata, vepřové a hovězí maso a ryby. Ale i další potraviny mohou být spouštěčem alergických reakcí
  • Alergie na potraviny často souvisí i s tím, že lidem chybí některé esenciální živiny, že jejich výživa není plnohodnotná. Nemají proto dostatečné množství vitaminů a minerálů, které jsou součástí enzymů, které jsou základem metabolismu
  • Alergie na potraviny nemusí být trvalá. Může se změnit tím, že organismus přijímá všechny esenciální živiny v potřebném množství. Např. dostatečný příjem přírodního vitaminu C snižuje alergické reakce
  • Další důležitou vlastností potravin je tzv. glykemický index. Tento parametr ukazuje, jak konkrétní potravina působí na zvýšení hladiny cukru v organismu. Zvýšená hladina cukru ovlivňuje hladinu hormonu inzulinu a tím i ukládání energie (tuků).  Tuto vlastnost potravin je třeba vzít v úvahu při redukci váhy. Centrum řízené regenerace používá německý Redukční program, který právě omezuje potraviny s vysokým glykemickým indexem, a proto je úspěšný při řešení nadváhy
  • Průmyslově přepracované potraviny, ale zejména v nich obsažené látky jako např. barviva, aromatické látky, zahušťovadla a jiné jsou chemikálie, které také mohou působit negativně na činnost systémů v organismu, jednotlivých orgánů i buněk. Také mohou vyvolávat alergické reakce
  • Eliminace potravin je hojně využívána americkou přírodní medicínou u většiny vážných a chronických zdravotních problémů. Samozřejmě při každé eliminaci některých potravin je potřeba nahradit chybějící živiny tak, aby strava byla i nadále plnohodnotná. Eliminaci potravin v rámci plnohodnotné výživy využívá i Centrum řízené regenerace s.r.o. u všech závažných zdravotních problémů (astma, migréna, reflux jícnu, neuropatie, cukrovka, artritida, chronický únavový syndrom, zánět močových cest, lupénka,  ekzémy, vysoký krevní tlak a další). Všechny naše regenerační programy používají plnohodnotnou výživu jako významnou regenerační metodu. Pokud se v regeneračních programech eliminují některé potraviny, vždy se dbá, aby nechyběla nějaká živina. To je významná výhoda našich regeneračních programů. Eliminaci potravin si lidé nemohou dělat sami, protože k tomu nemají příslušný software a databáze potravin. Jen amatérské vyloučení některých potravin bez náhrady živin může způsobit další závažné zdravotní problémy.