Eliminace potravin – některé  potraviny mohou vyvolávat alergickou reakci a je třeba je ze stravy vyloučit. Při tom je třeba zajistit plnohodnotnost výživy

  • Dnes už se ví, že potraviny mají mnohem více vlastností než jen kalorie, obsah bílkovin, tuků, uhlovodanů a 46 esenciálních živin
  • Potraviny jsou svou podstatou vlastně “chemikálie”, které obsahují celou řadu dalších látek (např. fytolátky), které mohou negativně, ale i pozitivně působit na funkce buněk, orgánů či celých systémů organismu (např. na hormonální systém)
  • Podle lékařů přírodní medicíny se za největší potenciální alergeny se považují především potraviny s obsahem lepku, mléčné výrobky, ořechy, sójové výrobky, kakao, čokoláda, káva, citrusy, brambory, rajčata, ryby. Ale i další potraviny mohou být spouštěčem alergických reakcí
  • Alergie na potraviny nemusí být trvalá. Podle přírodní medicíny se může změnit tím, že organismus přijímá všechny esenciální živiny v potřebném množství 
  • Další důležitou vlastností potravin je tzv. glykemický index. Tento parametr ukazuje, jak konkrétní potravina působí na zvýšení hladiny cukru v organismu. Zvýšená hladina cukru ovlivňuje hladinu hormonu inzulinu a tím i ukládání energie (tuků).  Tuto vlastnost potravin je třeba vzít v úvahu při redukci váhy. Centrum řízené regenerace používá německý Redukční program, který právě omezuje potraviny s vysokým glykemickým indexem, a proto je úspěšný při řešení nadváhy
  • Průmyslově přepracované potraviny, ale zejména v nich obsažené látky jako např. barviva, aromatické látky, zahušťovadla a jiné jsou chemikálie, také mohou působit negativně na činnost systémů v organismu, jednotlivých orgánů i buněk. Také mohou vyvolávat alergické reakce, a proto je často třeba omezit v potravě
  • Eliminace potravin je hojně využívána západní přírodní medicínou u většiny vážných a chronických zdravotních problémů. Není to nic neznámého, i klasická medicína tento princip používá u lékařských diet
  • Všechny naše regenerační programy používají plnohodnotnou výživu jako významnou regenerační metodu. Pokud se v regeneračních programech eliminují některé potraviny, vždy se dbá, aby nechyběla nějaká živina. To je významná výhoda našich regeneračních programů (oproti různým dietám)
  • Eliminaci potravin si lidé nemohou dělat sami, protože k tomu nemají příslušný software a databáze potravin. Jen amatérské vyloučení některých potravin bez náhrady živin může způsobit další závažné zdravotní problémy.