Eliminace potravin

Eliminace potravin – některé potraviny mohou vyvolávat alergie a musí se ze stravy vyloučit. Při každé dlouhodobější eliminaci nějaké skupiny potravin je třeba zajistit plnohodnotnost výživy

Každá potravina má řadu vlastností
  • Eliminace potravin se často používá a lidé mnohdy neřeší její důsledky. V tomto článku se zabýváme širšími souvislostmi, které je třeba znát v zájmu zachování zdraví
  • Dnes už se ví, že potraviny mají mnoho různých vlastností. Ty základní jsou chuť, ale také obsah kalorií, obsah bílkovin, tuků, uhlovodanů a 46 esenciálních živin. To jsou živiny, které organismus neumí vyrobit, nutně je potřebuje, a proto musí být dodány potravou¨. Proto také jíme
  • Potraviny jsou svou podstatou vlastně “chemikálie”. Obsahují celou řadu dalších látek (např. fytolátky). Ty mohou negativně, ale i pozitivně působit na funkce buněk, orgánů či celých systémů organismu (např. na hormonální systém).

Známé alergeny v potravinách
  • Některé potraviny způsobují alergie. Podle lékařů přírodní medicíny se za největší potenciální alergeny považují především potraviny s obsahem lepku, mléčné výrobky, ořechy. Také sójové výrobky, kakao, čokoláda, káva, citrusy, brambory, rajčata a ryby. Ale i další potraviny mohou být spouštěčem alergických reakcí
  • Problémem jsou často také průmyslově přepracované potraviny. Ty často obsahují doplňkové látky jako např. barviva, aromatické látky, zahušťovadla a jiné jsou chemikálie. Tyto látky mohou působit negativně na činnost organismu a vyvolávat alergické reakce. Proto je často třeba omezit jejich příjem v potravě
  • Alergie na potraviny nemusí být trvalá. Podle přírodní medicíny se může změnit tím, že organismus přijímá všech 46 esenciálních živin v potřebném množství. Tím se obvykle zlepší metabolismus a organismus začne lépe metabolizovat potraviny, se kterými měl dříve problém. Alergie tak může s lepší výživou vymizet.

Významná vlastnost potravin z hlediska hubnutí – glykemický index

  • Další důležitou vlastností potravin je tzv. glykemický index. Tento parametr ukazuje, jak konkrétní potravina působí na zvýšení hladiny cukru v organismu. Zvýšená hladina cukru ovlivňuje hladinu hormonu inzulinu a tím i ukládání energie (tuků). Potraviny s vysokým glykemickým indexem je proto třeba vzít v úvahu při redukci váhy. Centrum řízené regenerace používá německý Redukční program, který omezuje potraviny s vysokým glykemickým indexem .Proto je úspěšný při řešení nadváhy. Klienti u nás hubnou bez pocitu hladu, cítí se dobře, protože jim nechybí živiny, Obvykle zhubnou cca 3-4 kg měsíčně.

Při jakékoliv eliminaci potravin je nutné zajistit příjem všech 46 esenciálních živin (plnohodnotná výživa)
  • Eliminace potravin je hojně využívána západní přírodní medicínou u většiny vážných a chronických zdravotních problémů. Není to nic neznámého, i klasická medicína tento princip používá u lékařských diet.
  • Všechny naše regenerační programy používají plnohodnotnou výživu jako významnou regenerační metodu. Pokud se v našich regeneračních programech eliminují některé potraviny, vždy se současně dbá na to, aby nechyběla nějaká živina. To je významná výhoda našich regeneračních programů (oproti různým dietám)
  • Lidé si často eliminaci potravin předepisují sami. Buď jim něco nechutná (např. ryby) nebo nějaké potraviny nemohou jíst (starší lidé např. mívají problém s oříšky). Nebo se tak rozhodnou z různých důvodů (např. maso – etické či náboženské důvody). Krátkodobé vyloučení jakýchkoliv potravin není problém. Problémy nastávají při dlouhodobějším vyloučení jakékoliv celé skupiny potravin. Např. když vyloučíte nebo jíte hodně málo maso nebo mléčné výrobky nebo potraviny s obsahem lepku nebo oříšky nebo zeleninu apod.). Jen amatérské vyloučení některých potravin bez náhrady živin obvykle způsobuje závažné zdravotní problémy (bez esenciálních živin organismus nemůže fungovat dobře)
  • Eliminaci potravin je třeba provádět odborné. K propočítání stravovacích plánů je třeba mít příslušný software a databázi potravin
  • Pokud vylučujete ze své potravy nějakou skupinu potravin (nebo výrazné omezujete), můžete se na nás obrátit. V našich regeneračních programech máme odborně propočítané stravovací plány i pro případy eliminace běžně vylučovaných potravin. Např. stravovací plány bez mléčných výrobků nebo bez výrobků s obsahem lepku. Také několik typů stravovacích plánů pro vegetariány a vegany. V případě zájmu nás kontaktujte přes kontaktní formulář.