Cukrovka a jak na ní lépe pomocí metod lékařů přírodní medicíny

Proč můžete být úspěšní při léčbě cukrovky? 

V tomto článku se dozvíte, že cukrovka 2.typu má celou řadu příčin, které je však možné odstranit. Proto se cukrovky můžete i zbavit.  Není to sice hned, ozdravování trvá pár měsíců, ale postup není složitý. Podle lékařů západní přírodní medicíny je třeba SYSTEMATICKY PŮSOBIT NA HLAVNÍ PŘÍČINY CUKROVKY. Organismus na tyto SYSTEMATICKÉ ZMĚNY zareaguje, dochází ke zlepšení zdraví. V tomto článku vám vysvětlím, proč je to možné.

Klasický přístup k léčbě cukrovky 2.typu

Pokud je někomu diagnostikována cukrovka 2. typu, zpravidla je upozorněn, že ho tato diagnóza bude provázet celý život. Dostane léky a pokyny, jak se stravovat. V případě potřeby i návod, jak zacházet s inzulinem a jak si měřit glykémii. Prostě umět udržet svůj cukr pod kontrolou. To je víceméně standardní postup. Vzhledem k tomu, že v ČR žije skoro milión diabetiků, lidé tento postup znají a většinou ho vnímají jako jediné možné řešení. Toto řešení ovšem neodstraňuje příčiny cukrovky, jen reaguje na existující stav. Protože se neodstraňují příčiny, často se stav cukrovky zhoršuje a vede k dalším zdravotním problémům – např. k diabetické noze, slepotě či neuropatii. Neradostná vyhlídka…

Lékaři západní přírodní medicíny se zaměřují na hlavní příčiny cukrovky

Chtěl bych zde ukázat jiný přístup, který k cukrovce 2. typu zaujímají lékaři tzv. funkční medicíny nebo integrativní medicíny. Jedná se vlastně o nové lékařské směry, které jsou zaměřeny spíše preventivně na celkové zdraví člověka. Oproti klasické medicíně se více zabývají výživou a životním stylem, které celkové zdraví výrazně ovlivňují. Řeší tedy skutečné příčiny cukrovky. S jejich metodami se ztotožňujeme i v Centru řízené regenerace s.r.o. a používáme je v našich regeneračních programech.

Hlavní příčiny cukrovky 2.typu podle lékařů přírodní medicíny

Nejprve se podíváme na hlavní příčiny cukrovky, které je třeba odstranit. Pak můžete být úspěšní.

První příčinou cukrovky je snížená produkce inzulinu, který vytvářejí beta buňky Langerhansových ostrůvků.  Druhou hlavní příčinou cukrovky, je necitlivost buněk na inzulin – tzv. inzulinová rezistence buněk. Buňky pak špatně přijímají glukózu, která je hlavním jejich energetickým zdrojem.

Pokud se týká snížené produkce inzulínu, existují dvě základní příčiny. Na prvním místě je nedostatečná výživa – jednoduše řečeno beta buňky Langerhansových ostrůvků nemají dostatek živin (materiálu) pro to, aby došlo ke všem biochemickým reakcím, nutných pro produkci inzulinu.  Další příčinou je špatný stav mezibuněčného prostoru – mezi buňkami slinivky břišní, které také brání dobré funkci beta buněk Langerhansových ostrůvků.  Tyto příčiny se odstraňují současně pomocí regeneračních metod, které popíši dále.

Pokud se týká inzulinové rezistence, lékaři přírodní medicíny znají více příčin, které ji způsobují. Patří k nim špatná frekvence denních jídel, dlouhodobý stres, vysoká konzumace sacharidů s vysokým glykemickým indexem, špatná skladba potravy z hlediska zásadotvorných a kyselinotvorných potravin, nedostatek aerobních aktivit, špatná struktura konzumovaných tuků, nedostatek spánku, nedostatek některých živin a řada dalších příčin. Každá z nich se ale dá odstranit a tím se dá výrazně zlepšit reakce buněk na inzulin.  Pojďme se krátce podívat na některé příčiny a jak se principiálně odstraňují (přesné návody pak najdete v našem Regeneračním programu při cukrovce):

Nedostatek některých živin i při kaloricky bohaté stravě

Většina lidí má stravu dostatečně kaloricky bohatou a nechápe, že i když od stolu pravidelně odchází maximálně zasycena, může i tak ve výživě chybět některá ze 46 esenciálních živin nebo jsou některé živiny ve výrazné nerovnováze. To je častá příčina cukrovky. Je způsobena tím, že lidé se stravují víceméně nahodile, podle chuti a nálady.  My vám poskytneme lepší stravovací systém.  Více se dozvíte dále v rámečku. 

K zamyšlení: Může výživa pomáhat řešit zdravotní problémy? Jím zdravě?

Lidé často žijí v přesvědčení, že něco tak obyčejného, jako je výživa, nemůže přeci pomáhat řešit zdravotní problémy. Často k nám  přicházejí s přesvědčením, že jí zdravě a že jim zdravá výživa stejně nepomohla. Říkají např.:

  • Mám zdravou výživu ze zahrádky… 
  • Jím hodně ovoce a zeleniny…
  • Jím Bio potraviny a nakupuji ve zdravé výživě…
  • Nejím konzervy a uzeniny
  • Stravuji se rozmanitě…

Všechno to jsou dobré kroky ke zdravé výživě, které schvalujeme. 

  Zapamatujte si: Nepomáhá jakákoliv výživa, ale jde hlavně o obsah 46 životně  nenahraditelných živin, které organismus neumí vyrobit a MUSÍ být proto dodány potravou!!! 
  1. Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky, to je jen jedna stránka výživy. Vědci zjistili, že výživa musí (vedle dostatečného množství kalorií, bílkovin, tuků a cukrů) nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství. Jedná se o aminokyseliny (např. leucin, valin, tryptofan, fenylalanin apod.), esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová), minerály (např. hořčík, vápník, mangan a řada dalších) a vitaminy (A, celá skupina vitaminů B, C,D, K). Každá z těchto živin se v lidském organismu účastní mnoha biochemických reakcí. (Pokud nevěříte, můžete se nezávisle přesvědčit a přečíst si informace o jednotlivých živinách třeba na Wikipedii).  Tyto živiny organismus neumí vyrobit a MUSÍ být proto dodány potravou. A to je pravá podstata výživy. Kvůli těmto esenciálním živinám 3x až 5x denně jíme.
  2. Pokud jakákoliv esenciální živina v potravě chybí nebo je obsažena v malém množství, nastávají závažné zdravotní problémy. Např. nedostatek železa vyvolává anémii, nedostatek vitaminu C nemoc kurděje, na kterou v minulosti umíralo mnoho námořníků. Nedostatek aminokyselin např. způsobuje psychické poruchy, poruchy funkce jater, ledvin apod. Mnohostranný význam všech těchto živin pro organismus je potvrzen mnoha Nobelovými cenami
  3. Z těchto 46 výchozích esenciálních živin organismus vyrábí všechny další důležité látky: např.  imunitní látky, hormony, enzymy. Esenciální živiny jsou důležité pro stavbu i funkci svalů, kostí, nervů i všech lidských orgánů. K tomu, aby organismus dobře fungoval,  v těle probíhají milióny biochemických reakcí. Pokud organismus nějakou esenciální živinu nemá v dostatečném množství, některé biochemické reakce neproběhnou. Tak vznikají zdravotních problémy.
  4. Proto je tolik důležité dbát na obsah všech 46 esenciální živin (a to u jakéhokoliv typu výživy – např. i u veganů a vegetariánů).  Pokud výživa obsahuje v dostatečném množství všech 46 esenciálních živin, jedná se o tzv. plnohodnotnou výživu.
  5. Základním problémem různých „zdravých“ výživ, je to, že i když má obsaženy „zdravé“ suroviny, většina lidí se stravuje podle chuti a nálady. Teď mám chuť na banán, večer si dám řízek s bramborem. Zítra na snídani jogurt s ovesnými vločkami. Tento víceméně nahodilý systém stravování, který má 95% obyvatelstva, však nezajišťuje SYSTEMATICKÝ příjem všech 46 esenciálních živin v DOSTATEČNÉM MNOŽSTVÍ. Proto tato nahodilá strava vede často k tomu, že se vyčerpají zásoby některých živin v organismu. 
  6. Některé esenciální živiny se dále ve zvýšené míře spotřebovávají při stresu, pití alkoholu, užívání některých léků. Lidé často drží různé diety, omezují některé druhy potravin (např. sacharidy, maso, sýry, ryby, oříšky, zeleninu – nebo jen některé z nich), a i tím také narušují dostatečný příjem esenciálních živin.
  7. Lidé s chronickými zdravotními problémy mají většinou snížené zásoby některých živin.
  8. Pokud se zásoby v esenciálních živin v těle sníží, k jejich doplnění nestačí už jen běžná nahodilá výživa (i třeba ze zdravých surovin)
  9. Tato situace se dá jednoduše změnit. Je třeba se stravovat podle konkrétního stravovacího plánu, který je odborně propočítán na obsah všech 46 esenciálních živin. Jedině tak se dají systematicky doplnit snížené zásoby esenciálních živin. Proto se plán plnohodnotné výživy používá jako významná regenerační metoda.  V Německu ji jako léčebnou metodu ve své praxi používají lékaři sdruženi v Německé lékařské společnost pro léčebné půsty a výživu. 
  10. My jsme systém plnohodnotné výživy vystudovali v Německu a máme certifikát této lékařské společnosti, že můžeme systém plnohodnotné výživy školit. A máme s ní poměrně rozsáhlé a dobré zkušenosti, pomáhá každému.  
  11. Zde si můžete položit základní otázku: Je můj systém výživy, který používám, skutečně dobře propočítán na obsah všech 46 živin? Schválně si to ověřte. Ani to, že se např. stravujete podle zásad ajurvédy, jógy, tradiční čínské medicíny, vašeho lékaře,  či podle nějakého léčitele předem nezaručuje DOSTATEČNÝ obsah všech 46 živin!!! Toto je naše odpověď pro ty, kteří nevědí, proč si vybrat právě náš systém: Naše plnohodnotné stravovací plány (jsou ve všech regeneračních programech) se výrazně odlišují od různých dalších stravovacích systémů či zásad právě tím, že jsou odborně propočítány na obsah všech 46 esenciálních živin. S námi tedy skutečně můžete mít plán „zdravé výživy“, který v podstatě jinde nenajdete. A můžete skutečně doplnit snížené zásoby živin. To vám pomůže zlepšit zdraví. 
  12. Velkou výhodou našeho systému plnohodnotné výživy je to, že nepoužívá žádné přesné jídelníčky (které beztak nikdo není schopen dodržet). Je snadný na užívání a nepřijdete o vaše oblíbená jídla.
 

Překyselení mezibuněčného prostoru

Podle lékařů západní přírodní medicíny má významný vliv na cukrovku tzv. překyselení mezibuněčného prostoru. To je prostor mezi buňkami, ve kterém se odehrává celá řada biochemických reakcí. Zde probíhají vlásečnice, které dodávají do buněk živiny (v krvi) a také se odvádí zplodiny buněčného metabolismu. Pokud se v tomto prostředí nahromadí příliš mnoho těchto kyselých metabolitů, nefungují zde správně hormony a enzymy, které jsou na kyselost prostředí zvlášť citlivé. Takto velmi zjednodušeně se dá vysvětlit, jak překyselení přispívá ke špatné funkcí jak beta buněk Langerhansových ostrůvků, tak i ke špatné reakce inzulinových receptorů na buňkách –  při inzulinové rezistenci. Překyselení mezibuněčného prostoru se dá odstranit správnou strukturou potravy z hlediska zásadotvorných a kyselinotvorných potravin. Přesný návod dostanete v regeneračním programu.

Vysoká konzumace sacharidů a špatná frekvence denních jídel

Konzumace sacharidů s vysokým glykemickým indexem (tj. potraviny, které rychle zvyšují hladinu inzulinu v krvi) a častá konzumace jídel (časté svačinky), vedou k tomu, že inzulinové receptory buněk musí příliš často reagovat na zvýšenou hladinu inzulinu. Tím se snižuje jejich citlivost. I tato situace se dá zvrátit správnou skladbou potravin a správnou frekvencí denních jídel.

Špatná struktura konzumovaných tuků

Složení tuků, které konzumujeme, rozhoduje o tom, jak nám fungují buněčné membrány. Proto je důležité mít ve stravě správný poměr mezi nasycenými, mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami. Je důležité se vyhýbat i tzv. transnasyceným tukům v potravě. Náš Regenerační program toto zohledňuje a dává správná doporučení.

Další příčiny cukrovky

Existuje přibližně 10 dalších možných příčin, které vedou k cukrovce. Ty už nebudu podrobně rozepisovat, myslím, že k vysvětlení systému, jak je třeba řešit cukrovku, to stačí. Důležité je, že všechny příčiny můžete sami odstranit, v domácích podmínkách.  My vám pomáháme tím, že v našem Regeneračním programu při cukrovce TYPIZOVANĚ řešíme všechny hlavní příčiny.   

Úspěch při řešení cukrovky má každý, kdo SOUČASNÉ ODSTRANÍ VŠECHNY SVÉ PŘÍČINY. Samozřejmě u každého člověka může být soubor příčin trochu jiný. Proto naši klienti podle Regeneračního programu při cukrovce vždy řeší jen ty problémy, které se jich týkají. Např. pokud někdo má nadváhu, program mu dá přesný návod, jak zdravě a příjemně zhubnout.  Pokud někdo nadváhu nemá, metodu na snížení váhy používat nebude.   Pokud má někdo stres, najde v programu metodu, jak ho snížit. Kdo stres nemá, nebude se touto příčinou zabývat. Podobně je to u všech ostatních příčin.

Proto má náš program šanci pomoci každému, ať je v jakémkoliv výchozím stavu. Vše dostanete písemně, případně vám pomůžeme. Není třeba mít žádné zvláštní vzdělání či schopnosti. Jen trpělivost a ochotu pro sebe něco udělat. Regenerace totiž trvá vždy několik měsíců.  

Důležitá poznámka: Výhodou regeneračních metod lékařů přírodní medicíny je to, že nemusíte nijak přerušovat vaši léčbu u lékařů. Naopak, protože se jedná o změny ve stravování a životním stylu, podpoříte tím svou léčbu. Váš lékař obvykle nemá čas se vaším stravováním a životním stylem zabývat. Postupně, jak se zlepší váš zdravotní stav, dochází k tomu, že už nepotřebujete tolik léků. Často se jich úplně zbavíte.    

Pro řešení cukrovky máme speciální Regenerační program při cukrovce podle lékařů přírodní medicíny. Pokud máte jen tento hlavní problém, můžete se s programem seznámit (je tam i video) a případně i zakoupit v našem eshopu po kliknutí na odkaz níže. 

Regenerační program při cukrovce podle lékařů přírodní medicíny (pokud nepoužíváte inzulin) (po kliknutí najdete více informací)

Regenerační program při cukrovce a případné neuropatii podle lékařů přírodní medicíny – pokud používáte inzulin (po kliknutí najdete více informací)

Upozornění: Pokud máte více zdravotních problémů současně, raději nám popište v emailu své zdravotní problémy (použijte kontaktní formulář na této stránce). Uveďte také svůj orientační věk, výšku, váhu. Budeme vás zpětně kontaktovat a vybereme pro vás nejvhodnější regenerační program. Pomoc s výběrem programu je samozřejmě ZDARMA. 

Autor článku: Ing. Vladimír POPOV, Copyright, 2018. doplnění 2022

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá celý život, od roku 1992 profesionálně. Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu. K datu copyrightu zveřejnil více než 80 odborných článků o souvislostech mezi plnohodnotnou výživou, překyselením organismu a pravou příčinou nejrůznějších zdravotních problémů.