Eliminace potravin

Eliminace potravin – některé potraviny mohou vyvolávat alergickou reakci a je třeba je ze stravy vyloučit. Při tom je třeba zajistit plnohodnotnost výživy.

  • Dnes už se ví, že potraviny mají mnohem více vlastností než jen kalorie, obsah bílkovin, tuků, uhlovodanů a 46 esenciálních živin
  • Potraviny jsou svou podstatou vlastně “chemikálie”obsahující celou řadu dalších látek (např. fytolátky), které mohou negativně, ale i pozitivně působit na funkce buněk, orgánů či celých systémů organismu (např. na hormonální systém)
  • Podle lékařů přírodní medicíny se za největší potenciální alergeny považují především potraviny s obsahem lepku, mléčné výrobky, ořechy, sójové výrobky, kakao, čokoláda, káva, citrusy, brambory, rajčata a ryby. Ale i další potraviny mohou být spouštěčem alergických reakcí
  • Alergie na potraviny nemusí být trvalá. Podle přírodní medicíny se může změnit tím, že organismus přijímá všechny esenciální živiny v potřebném množství 
  • Další důležitou vlastností potravin je tzv. glykemický index. Tento parametr ukazuje, jak konkrétní potravina působí na zvýšení hladiny cukru v organismu. Zvýšená hladina cukru ovlivňuje hladinu hormonu inzulinu a tím i ukládání energie (tuků). Tuto vlastnost potravin je třeba vzít v úvahu při redukci váhy. Centrum řízené regenerace používá německý Redukční program, který omezuje potraviny s vysokým glykemickým indexem, a proto je úspěšný při řešení nadváhy
  • Průmyslově přepracované potraviny, ale zejména v nich obsažené látky jako např. barviva, aromatické látky, zahušťovadla a jiné jsou chemikálie, které také mohou působit negativně na činnost organismu a vyvolávat alergické reakce. Proto je často třeba omezit jejich příjem v potravě
  • Eliminace potravin je hojně využívána západní přírodní medicínou u většiny vážných a chronických zdravotních problémů. Není to nic neznámého, i klasická medicína tento princip používá u lékařských diet
  • Všechny naše regenerační programy používají plnohodnotnou výživu jako významnou regenerační metodu. Pokud se v regeneračních programech eliminují některé potraviny, vždy se současně dbá na to, aby nechyběla nějaká živina. To je významná výhoda našich regeneračních programů (oproti různým dietám)
  • Eliminaci potravin lidé nemohou provádět sami, protože k tomu nemají příslušný software a databáze potravin. Jen amatérské vyloučení některých potravin bez náhrady živin může způsobit další závažné zdravotní problémy.